Taukotiloista

Tänään saavuin erään linjan päätepysäkille, joka sijaitsee erään sairaalan pihassa.

Ajo-ohjelmaa tutkittuani päätin lähteä tutkimaan päärakennuksen aulaa. Löysin laitteen, jossa oli pitkulainen reikä, johon asettelin pieniä, pyöreitä, metallisia esineitä. Vastavuoroisesti laite pudotti sisuksistaan alustalle muovisen astian, surisi hetken, ja täytti astian mustalla, kitkerällä nesteellä, johon oli sekoitettu valkoista, makeaa jauhetta.

Kahvia hörppiessäni ja lakisääteistä kahvitaukoa viettäessäni päätin kertoa, millaisia taukotiloja bussilinjojen päätepysäkeillä onkaan.

Ei minkäänlaisia tiloja, esimerkiksi linjalla h96 Porslahdentien pohjoispäässä, ja monessa, monessa muussa paikassa. Päätepysäkiltä lähtevien lähtöjen määrä määrää, tuodaanko paikalle WC vai ei.

Erillinen vessa, esimerkiksi Louhenaukiolla Pohjois-Tapiolassa. Ilahduttavasti useimmiten käytettävissä on viemäröity vesivessa, vaikka olen minä Bajamaja-tyylisiäkin käymälöitä joutunut käyttämään.

Vessat on lukittu, ja jokaisen kaupungin alueella käytetään eri yleisavainta. Joskus joku ihmetteli, kuinka julmetun paljon minulla oli mukana avaimia, ja selitin, että WC-avaimet muodostavat nipusta suurimman osan. Toivon, että siirryttäisiin vähitellen käyttämään sähkölukkoja, jotka aukeaisivat kulkulupapalikalla.

Muutamassa paikassa, päätepysäkin lähellä on kaupungin yleinen vessa, niitä vihreitä, joissa on maksuton pisoaaripuoli ja maksullinen ”iso puoli”. Muutamassa paikassa, mieleeni tulevat ainakin Kruununhaka ja Rautatientorin Mikonkadun puoli, kuljettaja pääsee maksutta sisään näyttämällä tai käyttämällä yhtä niistä lukuisista avaimista.

Erään kerran tupsahdin ruuhkaiselle Rautatientorille, en muista mistä. Sain auton parkkeerattua ja käytettäväksi jäi pari minuuttia. Kirmasin juuri Mikonkadulle, ja huomasin, että ulkomaalaistaustainen turistibussi oli vastikään saapunut, ja jono oli sen mukainen. Minkäs teet? Etuilin, mutta siitä huolimatta myöhästyin lähdöstä hieman.

Ulkopuolisen tahon vessa, jonka käyttämisestä HSL tai liikennöitsijä on sopinut ko. tahon kanssa. Esimerkiksi Pajamäessä pääsi käymään taloyhtiön kellarin vessassa, kun siellä päin olen viimeksi ajanut, ja kaipa tuo tekstin alussa mainittu sairaalakin menee tähän kategoriaan.

Taukotila, esimerkiksi metroasemilla. Vessan lisäksi on yleensä tarjolla myös mahdollisuus ruokailla, ja kuljettajat viettävät taukotiloissa ruokatuntejaan.

Taukotilojen varustelu tietenkin vaihtelee niiden käyttäjämäärän mukaan. Toisinaan ruokailumahdollisuus tarkoittaa vain sitä, että tilassa on mikroaaltouuni. Onneksi lähistöltä kuitenkin löytyy paikkoja, joista lämmitettäviä eineksiä saa. Jos kuljettajakunta on aktiivista, muttei väärällä tavalla, saattaa taukotilassa pyöriä kahvikassa, tai olla paikallaan kahviautomaatti.

Taukotilojen yhteydessä saattaa olla pukuhuoneita ja vaatekaappeja, tai jopa lepohuone, jossa on sänky tai pari.

Varikko ei ole minkään linjan päätepysäkillä, mutta listataan nyt sekin, koska sielläkin kuljettajilla on ruokatunteja, ja työpäivä aloitetaan sieltä ja lopetetaan sinne. Kylmillä sivuvarikoilla saattaa olla pelkkä kontti, jossa on vain välttämättömimmät mukavuudet. Päävarikoilta löytyvät parhaat fasiliteetit. On edellä mainittujen palveluiden lisäksi mahdollisuutta saunoa, käyttää kuntosalia tai istua lounasruokalan valmiiseen pöytään (ja syödäkin).

Tiesittekö muuten, että tau on kreikkalaisten aakkosten 19. kirjain, ja että kotiloista voisi sanoa, että ne ovat suurin nilviäisluoka?

Kategoria(t): Työnteko Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.