Lämpö loppui

Tänä aamuna olin liikkeellä automallilla, jota pidetään kylmänä. Kuljettajan aitiossa ei näet ole erillistä lämpöpuhallinta, vaan kaikki lämpö kuljettajalle tulee tuulilasin huurteenpoistoon tarkoitetusta puhaltimesta. Tämän nk. etupuhaltimen ilman saa ohjattua kuljettajan jalkatilaan, kuten henkilöautoissakin.

Varikolta lähtiessä kaikki oli vielä hyvin. Kuten urani alkuaikoinan ajamieni autojen ohjekirjat neuvovat, pidin etupuhallinta pienimmällä nopeudella, kunnes jäähdytysnesteen lämpömittari alkoi näyttää lukemaa. Sen jälkeen kytkin lisää puhaltimia päälle ja riisuin takin, koska lämpöä tuntui tulevan.

Rupeaman loppupuolella ajotietokoneen näyttöön tuli kasa virheilmoituksia, joiden perusteella päättelin, että kojetaulun ja muun auton välinen tiedonsiirto katkesi. Pienen vihjeen antoi myös se, että kaikki mittarit menivät nollille. Tilanne korjaantui muutamaa kilometriä myöhemmin. Ajamani automalli tunnetaan myös sähkövioistaan, ja tämänkin oireen pohjimmainen syy löytynee luultavasti jostakin johtosarjasta tai liittimestä.

Hetken päästä etupuhaltimen puhaltama ilma kylmeni aivan totaalisesti. Samanaikaisuus ei välttämättä tarkoita, että jompikumpi vika olisi johtunut toisesta. Etupuhaltimen lämmönsäätö on tässä automallissa vielä vaijerivetoisen oloinen, mutta en pidä kuitenkaan mahdottomana, että nykyajan autossa olisi sähköisesti ohjattu magneettiventtiilikin säätelemässä jäähdytysnesteen virtausta lämmönvaihtimeen.

Ajoa oli jäljellä enää vähän, joten tein vikailmoituksen ja ajoin rupeaman loppuun hampaita vuorotellen kiristellen ja kalistellen. Kylmä auto olisi toki työsuojelullisin perustein vaihdettu välittömästi toiseen, jos niin olisin halunnut.

Kategoria(t): Työnteko. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.