Aikataulukirjojen lopun alku

HSL:n aikataulukirjat muuttuvat maksullisiksi syksystä 2014 alkaen, päätti HSL.

Aikataulukirjojen merkitys ja menekki on pienentynyt, koska aikataulut ovat nykyisin saatavilla Internetistä ja Internet kulkee puhelimen mukana taskussa. Lisäksi ATK osaa muodostaa matkaketjuja paljon nopeammin helpommin kuin aikataulukirjaa selaileva ihminen. Ja kaiken lisäksi digiaikataulut ovat aina ajan tasalla toisin kuin aikataulukirja, jonka sisältämiin tietoihin voi tulla muutoksia sen voimassaoloaikana.

Kirjasten painamisesta, varastoinnista ja muusta käsittelystä aiheutuvat kulut kasvavat kasvamistaan jaettua aikataulukirjaa kohden. Niinpä siis syksystä lähtien kirjasesta peritään arviolta muutaman euron omakustannehinta. Myyntikanavina tulevat olemaan HSL:n palvelupisteet ja verkkokauppa.

Nykyisin osa kuljettajista pitää mukanaan muutamia aikataulukirjoja asiakkaille jaettavaksi, vaikkei sellaista velvollisuutta olisikaan. Tästedes tämäkin toiminta loppuu, koska tuskinpa kuljettajien uusiinkaan lipunmyyntilaitteisiin tulee mahdollisuutta tulostaa kuittia aikataulukirjaostoksesta.

Minäkin pidin ennen mukanani yksiä kappaleita, joista pystyi nopeasti tarkistamaan jonkin lähtöajan. Nyttemmin olen siirtynyt digiaikaan ja tarkistelen lähtöajat älypuhelimella, mutta silloin tällöin kaipaan paperista nivaskaa, jota saa käyttää ajon aikana, ja jonka datayhteys ei katkeile huonoimmalla mahdollisella hetkellä. Tällä hetkellä ei vielä ole tiedossa, saadaanko kuljettajien aikataulukirjat jakoon maksutta tai työnantajan tarjoamana kuten ennenkin.

Pienenä sivuhuomautuksena sen verran, että 1990-luvulla muistelen nähneeni yhdistetyn Espoon ja Vantaan aikataulukirjan, joka oli tarkoitettu vain kuljettajien käyttöön. Nythän osa linjoista on painettu kolmeenkin eri kirjaan, mikä lisää sivumäärää, mutta tuosta mustakantisesta opuksesta oli turhat sivut karsittu pois.

On sellaisiakin ihmisiä, jotka keräävät aikataulukirjoja. Minullakin on jonkinmoinen sarja (alkaen vuodesta 1989). He joutuvat syksystä alkaen maksamaan harrastuksestaan jonkin verran, mitä en pidä kovinkaan pahana asiana.

Aika näyttää, lakkaavatko aikataulukirjat olemasta lopulta kokonaan. Jos niin käy, niin minun mielestäni häviää samalla osa historiankirjoitusta. Vaikka digiaikataulut olisivatkin helpompia käyttää, niin vanhojen aikataulujen säilyminen bittiavaruudessa on epävarmaa. Muistaako se, joka niitä säilöö, ottaa varmuuskopioita? Muistaako se, joka säilöö niitä ohjelmia, jolla aikataulut saa näkyviin?

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.