Herrasmiehet, käynnistäkää moottorinne!

Tällä viikolla olen ollut aamukäynnistystehtävissä. Aamukäynnistyksiä tekevät meillä kuljettajat, ja koska olen sijaiskuljettaja, niin tämäkin nakki vääjäämättä napsahti.

Ennen ajoon lähtöä linja-autonkuljettajalle on yleensä varattu jonkin verran työaikaa auton löytämistä, ajoonlähtötarkastusta ja ajoon valmistautumista varten.

Auton löytäminen tietenkin on itsestäänselvyys, mutta kyllä siinäkin välillä ongelmia on. Aamukäynnistysvuoroja olen tehnyt alle kymmenen, ja useita kertoja on joku bussi ollut väärässä pysäköintiruudussa. Sekään ei ole harvinaista, että joku lähtee liikenteeseen väärällä autolla. Helpostihan se menee yhdellä numerolla pieleen, kun auto 303 on ruudussa 301 tai ruudussa 311 auto 411…

Ajoonlähtötarkastus kumpuaa Ajoneuvolain 9§:stä: myös kuljettaja on vastuussa ajamansa kulkupelin liikennekelpoisuudesta. Nesteiden (varsinkin öljyjen) riittävyyden osalta minun työpaikallani sovelletaan pykälän toista momenttia, eli työnantaja huolehtii niistä, mutta esimerkiksi valojen, pyyhkijöiden ja ovien toiminta on kuljettajan syytä varmistaa, ja renkaatkin silmämääräisesti. Sehän on itsestäänselvyys, että liikkeelle ei lähdetä, ennen kuin lasit on raaputettu jäästä ja ulos näkee. Helpomminhan apua siellä varikon pihalla saa kuin korpitaipaleella.

Ajoon valmistautuminen on sitten sitä, että kuljettaja kirjautuu rahastuslaitteeseen, Helmi-järjestelmään ja vastaaviin ja säätää penkin, peilit, lämmityslaitteet jne.

Nykyään on menty siihen, että osa kuljettajan valmistautumisajasta otetaan pois, ja työtehtävät annetaan toiselle henkilölle, siis aamukäynnistäjälle, joka tittelinsä mukaisesti käynnistää auton ja tekee ajoonlähtötarkastuksen.

Ilmat ovat olleet sen verran hyvät, että suuria ongelmia ei ole ollut. Kauhistuneena olen kuunnellut työtovereiden tarinoita lunta täynnä olevista ohjaamoista ja akut ja öljyt hyydyttävistä pakkasilmoista. Olen minäkin silloin tällöin joutunut apua pyytämään, kun joku bussi kärsii maanantaista:

Aamukäynnistäjä: ”Ei käynnisty, akku tyhjä.”
Korjaamon edustaja: ”Tullaan heittämään pari volttia.”

Kategoria(t): Työnteko Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Herrasmiehet, käynnistäkää moottorinne!

  1. Paluuviite: Oikaisuja | Rattiriemua

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.