1. matkapäivä: Aavasaksan juhannusjuna

Taas on aika lomailla. Tällä kertaa matkailu suuntautuu Pohjois-Suomeen ja hieman Ruotsinkin puolelle.

Ensimmäiseksi lähdin seurailemaan Pohjois-Suomen Rautatieharrastajien Lättähattua, joka ajeli otsikolla Aavasaksan juhannusjuna.

image

Kehnohko kuva Aavasaksavaarasta junan ikkunan läpi.

Aavasaksa on 242 metriä korkea vaara Ylitornion kunnassa, Lapin läänissä. Siellä järjestettiin 1950- ja 60-luvuilla juhannustapahtumia, joihin osallistuneita tuhansia ihmisiä kuljetettiin paikalle mm. junalla. Nykyisinkin siellä tanssiskeltaneen, mutta ainakin junien matkustajamäärien perusteella juhannusjuhlien parhaat päivät lienevät ohi.

Minun reissuni alkoi kello kolmelta aamulla pitkällä henkilöautomatkalla. Autokuntamme aikataulu oli suunniteltu niin, että ehtisimme Haaparannalle todistamaan Lättähatun poikkeamista Ruotsissa. Samalla osa matkaajista olisi noussut sen kyytiin.

Saimme Oulusta lähteneen junan kiinni jo Simossa, ja yllättäen muut autokunnan jäsenet aloittivatkin junamatkansa jo siitä. Auto jäi minun käyttööni, ja ajoinkin suorinta tietä Haaparannalle.

image

Haaparannan asema, ei junia.

Hain sopivat kuvakulmat, ja jäin toivomaan, että aurinko olisi pilvessä kuvaushetkellä, koska asemarakennus heitti varjon 1524-milliselle puolelleen. Kävi kuitenkin ilmi, että tietokatkoksen vuoksi juna lähtikin Torniosta suoraan kohti pohjoista, käymättä Haaparannalla. Oli onni onnellisuudessa, että junassa oli informantti, muuten koko konkkaronkkamme olisi odotellut turhaan ja spekuloinut, että myöhästyykö se vain vai eikö se tule ollenkaan.

Lähdin junan perään ja sainkin sen kiinni jo Karungissa, jossa kuvasin sen pellon yli. Sitten ajelin suoraan Aavasaksalle (kuvaus ylikulkusillalta) ja Pelloon (ylikäytävä ennen asemaa). Sieppijärvellä rata oli kauempana maantiestä, ja poikkitien varresta löytyi mitäänsanomaton raakapuun lastauspaikka. Satoikin.

image

Paluujuna Kolarista Tornioon.

Kolarista takaisin Tornioon oli minun vuoroni matkustaa junalla. Mikäs siinä oli kuivassa ja lämpimässä vaunussa rallatella seitsemää-kahdeksaakymppiä. Pysähdyksiä oli, kuten ennen vanhaankin, myös muualla kuin aikataulussa mainituilla paikoilla. Huonommillakin tavoilla olisi voinut viettää kolme tuntia ja taivaltaa 312 (tariffi)kilometriä.

Kategoria(t): Juhannusretki 2014, Matkakertomukset Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.