5. matkapäivä: SLHS:n kesäretki

image

Veljekset Salmela N3: Scania BF111 / Kutter 9, vuosimalli 1980.

En ole vielä esitellyt ajoneuvoa, jolla Suomen Linja-autohistoriallisen Seuran Pohjois-Suomen retki tehdään. Se on Simossa ja Kemissä toimivan Veljekset Salmelan N3: Scania BF111 / Kutter 9, vuosimalli 1980. Väritys ja kylkinumeron N viittaavat Nurmiseen, jonka Salmela osti vuonna 1984.

image

Valppu: Sisu-Vanaja / Ajokki (AEC:n moottori), vuosimalli 1969.


Päivän ensimmäinen kohde oli puolankalainen Valppu, joka liikennöi muutamilla keltaisilla linja-autoilla. Historiasta oli muistuttamassa Sisu-Vanaja / Ajokki, jossa on AEC:n moottori. Vuosimalli on 1969, jolloin Sisu oli jo olemassa, mutta käytti Vanajaa eräänlaisena aputoiminimenä.

image

Nevakivi 4: Volvo B10M / Delta Express, vm. 1984.

Kävimme seuraavaksi Pudasjärvellä, Nevakiven varikolla, ja saimme kyytiä Suomen viimeisellä Delta Expressillä. Ajokin tehtailla rakennettu auto on B10M-alustainen ja vuodelta 1984. Vanhan isännän huumoripitoisia tarinoita yrityksen varhaisista vaiheista olisi voinut kuunnella ikuisuuksiin.

image

Volvo / Wiima


Sitten ajoimme Pirttikoskelle, jossa sijaitsee K-Market Rinne. Maantien varrella sijaitseva kauppa ei juuri herätä huomiota, ellei kierrä rakennuksen taakse, josta löytyy muutama bussinraato. Tällä kauppiaalla on aikoinaan ollut kauppa-autoja, ja mikä erikoisinta, omia linja-autoja, jolla ostajia on kuljetettu kaupalle!

image

AEC-Vanaja / Lahden autokori, vm. 1968.


Illan viimeinen kohde oli Kutilan Liikenne Rovaniemen liepeillä. Houkuttavin kuvauskohde oli tietenkin Nurmisen Lahti / Vanaja (AEC) vuodelta 1968. Myös ilmavoimien Hawkit lentelivät yltämme, lentokentän lähellä kun oltiin.

Hotelli Aakenus Rovaniemellä oli yösijamme. Miesvaltainen, kolmikymmenhenkinen porukkamme saapui puoli tuntia ennen miesten saunavuoron loppumista. Ryysis oli iso, mutta respa arveli voivansa päästää minut naisten vuoron jälkeen saunomaan. Jälleen lappilainen ja pohjoinen joustavuus osoitettiin!

Kategoria(t): Juhannusretki 2014, Matkakertomukset Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.