6. matkapäivä: SLHS:n kesäretki

Tänään retkikuntamme aloitti päivänsä muutaman sadan metrin kävelyllä Eskelisen Lapin Linjat -yhtiön varikolle. Tutustuimme toimipaikan toimintaankin, mutta päätapahtuma oli kuitenkin matka Napapiirillä sijaitsevaan Joulupukin Pajakylään.

image

J.M. Eskelisen Lapin Linjat: Sisu / Kaipio vm. 1951.


Matka tehtiin Eskelisen Nokka-Sisulla, jonka on korittanut Kaipio, vuodelta 1951. Kaikki halukkaat eivät mahtuneet kyytiin, joten minä seurasin sitä retkibussillamme menomatkalla. Nelostiellä ollut nousu oli koitua vanhukselle kohtalokkaaksi, vauhti näytti tippuvan tippumistaan. Mäki loppui aikanaan, eikä työntämään jouduttu, ja sitten pitikin jo hidastaa parkkipaikalle.

Joulupukin luona vaihdettiin linja-autoja, ja palatessa oli minun vuoroni sisuuntua. Ylämäkiä ei matkalla juuri ollut, mutta korvaukseksi kiersimme pitempää reittiä Rovaniemen keskustan kautta. Oli ilo seurata osaavan kuljettajan synkronoimattoman vaihteiston käsittelyä.

Kiersimme vielä Rovaniemellä etsimässä erästä leppävaaralaista Siipi-Wiimaa, joka löytyikin Ounasjoen itärannalta. Sitten huristelimme Kittilään.

image

Pasmalla.


Kittilässä kävimme Pasman pihalla. Saimme kuulla nk. työlinjaa ajamaan lähdössä olleelta liikennöitsijän rouvalta tarinoita yhtiöstä ja alueen bussiliikenteestä yleensäkin. Täällähän tilausajosesonki on talvisin, koska laskettelukeskukset ja Joulupukki houkuttavat väkeä.

Tänään oli muuten ensimmäinen päivä, kun läsnäolomme houkutti enemmässä määrin hyttysiä.

image

Pekkala: Scania B75 (ex B55) / Helko, vm. 1962.

Päivän viimeisenä kohteena oli Tunturilinjat, myös Kittilästä. Meidät otettiin vastaan ja yhtiön toiminnasta kerrottiin. Kahviakin oli saatavana.

Tunturilinjat on kunnostanut Virossa 1962-vuosimallisen Scanian, joka alunperin on ollut Scania B55, mutta myöhemmin siihen on vaihdettu moottori ja perävälitys B75:stä. Koeajo- ja -matkustustilaisuus paljasti, että auto on varsin laiska, mihin suurimpana syynä lienee liian harva perävälitys (sopivampi on olemassa).

image

Ollin busseja.


Viimeistä kohdetta seurasi ylimääräinen kohde Kittilän kuntakeskuksen etelälaidalla: Tilausliikenne Olli. Vastaanottoa ei ollut, eikä siis isäntää esittelemässä paikkoja, mutta pihalla olevia autoja oli lupa kuvailla.

Päivän päätteeksi yövyimme Hotelli Kittilässä.

Kategoria(t): Juhannusretki 2014, Matkakertomukset Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.