Aivan kaikkien varikoiden ylimääräinen

Olen ylimääräinen kuljettaja, kuten olen jo aiemmin useasti todennut. Termi on HKL:n työvuorojärjestelmän peruja, ja nykyaikainen, korrekti sana taitaa olla sijaiskuljettaja. Käytännössä kyse on kuljettajasta, joka paikkaa työvuoroja, joista kuljettaja jostakin syystä puuttuu.

Ylimääräisiä, kuten tuota kuljettajaryhmää usein nimitettiin, oli tietenkin joka varikolla, ja suurin osa heistä sijaisti oman varikkonsa työvuoroja ja linjoja. HKL-aikaan en koskaan ollut ylimääräinen kuljettaja, vaikka sellaiseenkin pestiin vuosittaisissa linjavaaleissa hain, vaan aina sain oman ajosarjan.

Sellainenkin termi oli olemassa kuin ”kaikkien varikoiden ylimääräinen”. Heiltä vaadittiin erittäin hyvää linja- ja kaupunkituntemusta, koska sijaistettavaksi tuli tarpeen mukaan myös muiden varikoiden vuoroja. Myös kaikkien varikoiden ylimääräiseksi haluavaksi useimmiten ilmoittauduin linjavaaleissa.

Silloin, kun HKL oli vielä voimissaan, eli bussi-, raitio- ja metroliikenne olivat vielä yhtä suurta taloa, mietin joskus, voisiko yksi henkilö pitää hallussaan linja-auton ajokortin lisäksi myös metron ja raitiovaunun ajolupaa. (Myöhemmin sain tietää, että ainakin yhdellä henkilöllä on ollut yhtäaikaa sekä linja-autokortti että ”metronajokortti”.)

Tuollaisia monikortillisia henkilöitä varten olisi voinut perustaa kategorian ”aivan kaikkien varikoiden ylimääräinen”. Puuttuipa kuljettaja sitten metrosta, raitiovaunusta tai bussista, niin aina tämmöinen henkilö olisi voinut lähteä sijaistamaan.

Kaikki tämä tuli mieleeni, kun ajelin runkolinjaa, ja löysin arvokkaan löytötavaran. Lähetin radiopuhelimella kutsun työnjohtajalle, joka pian vastasikin. Ääni oli outo, mutta ajattelin, että se on joku ison varikon työnjohtaja, jota en tunne. Myös keskustelun toinen osapuoli oli varsin hämmentyneen oloinen. ”Missä olet? AI MISSÄ? Mikä linja? AI MIKÄ?”

Kutsuuni oli vastannut raitioliikenteen työnjohtaja. Hämmennys oli siis ihan ymmärrettävää, koska Westendinasemalle ei toistaiseksi mene kiskoja… Lopetimme puhelun ja soitin omalle työnjohtajalleni kännykällä.

Kategoria(t): Työnteko Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.