Ristikonratkonnan SM-kilpailut 2015

Ristikonratkonnan SM-kilpailut järjestetään kahden vuoden välein. Järjestävät tahot ovat Sanaristikkoseura Sanasepot ja Ilta-Sanomat.

Tälläkin kerralla homma alkoi kolmella alkueräristikolla, jotka julkaistiin Ilta-Sanomissa kolmen viikon välein. Ensimmäinen oli helppo, vaikka kyllä sekin sisälsi muutamia ansoja ja kompastuskiviä. Toinen välierä oli jo hieman vaikeampi, mutta kyllä siitäkin kohtuullisella miettimisellä selvisin.

Kolmas alkuerä on perinteisesti ollut koko kilpailun vaikein tehtävä. Tällä kerralla sen oikein ratkoneita oli satakunta, joten kaikki kutsuttiin välieriin – jos oikeita vastauksia olisi tullut enemmän, olisi ratkaisuun kuluneella ajallakin ollut merkitystä. Minä onnistuin puolittamaan ratkaisuaikani kahden vuoden takaisista kisoista, ja kun selvisi, että tehtävä oli oikein ratkottu, jäin melko isoin odotuksin olemaan valmistautumatta välierätaistoon.

Tänään Helsingin Postitalon ruokalassa sitten ratkottiin kilpaa. Myös välierissä on kolme asteittain vaikeutuvaa ristikkoa.

Oma suoritukseni lähti menemään samalla tavalla kuin niin monessa muussakin kilpailussa: ensimmäinen tehtävä menee penkin alle. Tällä kerralla oikeassa alakulmassa oli niin outoja, murrevivahteikkaita sanoja, että viidentoista minuutin ratkonta-ajan päättyessä jouduin toteamaan, että sinne jäi pari virhettä…

Toisessa, puoli tuntia kestävässä erässä ristikko oli kahdenkymmenenviiden minuutin jälkeen muuten täynnä, mutta pari piilokirjainta puuttui. Viimeisen viidentoista sekunnin aikana tajusin tehneeni virheen, ja pyyhin yhden sanan pois. Viimeisellä sekunnilla kirjoitin viimeisen P-kirjaimen viimeiseen tyhjään ruutuun, ja tiesin, että oikein se meni. Enpä ole ennen moista helpotuksen, ahaan, onnellisuuden ja huhhuhin tunnesekamelskaa kokenut!

Lounaan jälkeen selasin tuloslistaa, ja huomasin, että toisessakin erässä oli ollut kaksi virheellistä sanaa. Pyysin nähtäväkseni ratkomukseni, ja selvisi, etten ollut muistanut, että Huuhaa onkin Innanen eikä Innala. Mielialanikin meni sen seurauksena huhhuhista huuhaahan päin.

Kolmannessa välierässä sain vasemman laidan täytettyä, ja sen jälkeen löi vain tyhjää. Neljänkymmenen minuutin kohdalla paniikki iski, ja aloin heitellä oikeammalle puolittaisia arvauksia. Niistä osa olisi ollut oikeinkin, mutta menin viime minuuteilla pyyhkimään niitä pois ja kirjoittelemaan vääriä tilalle, ja ennen kuin huomasinkaan, kolme varttia oli jo täynnä, ja paperi oli luovutettava tuomittavaksi.

Sijoitukseni oli 72:s, eli huonommin kuin edelliskerralla. Harmittaa vietävästi. Ei kai tässä muu auta kuin vetäytyä kahdeksi vuodeksi harjoittelemaan.

Jäin tietenkin vielä seuraamaan finaalia. Loppukilpailussa kuusi parasta ratkoo vielä helpohkon ristikon fläppitaululla, yleisön edessä. Tänä vuonna mestaruus ratkesi yhden sekunnin erolla!

Onnittelut vielä täältäkin kolmelle parhaalle, eli Juha Neitolalle, Juha Leinoselle ja Riitta Rustarille.

Kategoria(t): Ristikot. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.