Länsi-Suomen kesäretki, 4. päivä

SLHS:n kesäretken viimeiselle päivälle jäi vielä kaksi yritysvierailua.

image

Ensiksi kävimme Viitasaaren tilausliikenteellä. Veikko Paanasen isä ja setä ajoivat omilla autoillaan jo 1950-luvulla. Viitasaaren tilausliikenteen Veikko perusti isänsä kanssa vuonna 1964. Nykyisin ohjaksissa ovat jo Veikon pojat, Keimo ja Osmo.

Nykyiselle paikalleen yritys muutti vuonna 1990. Aiemmin oli toimittu Viitasaaren keskustassa, jossa sijaitsi myös huoltoasema, jossa Veikkokin oli töissä jo nuoresta alkaen.

Kalustoon kuuluu 13 linja-autoa, tosin kesällä osa on seisomassa, koska koululaisvuorot eivät kulje. Niiden lisäksi autoilla ajetaan tilausajoa ja kahta linjavuoroa.

Vierailuamme varten toimiston yläkertaan oli tuotu näytille historiallisia valokuvia ja lehtileikkeitä, ja pullakahvitkin oli keitetty. Pihalla oli nähtävänä Scania K112 / Lahti.

image

Lounaan jälkeen kohteenamme oli Uuraisten liikenne, jossa meitä vastaanottamassa oli Kimmo Kivelä. Yhtiön toiminta alkoi vuonna 1927, ja neljäs sukupolvi on nyt remmissä.

Linjalla oli kesäaikaan vain yksi ikivihreä auto yhdeksästä, mutta koulujen alettua tuo määrä nousee seitsemään.

Ohjelmanumeroksi oli keksitty pellinpala, johon liittyviä kysymyksiä meiltä arvuuteltiin. Yllättävän pienistä maalimääristä pystyy linja-autohistorian asiantuntija päättelemään sen, minkä firman bussista pelti oli, ja jopa sen, minkä merkkinen auto oli kyseessä.

Nykyisin busseissa tunnutaan suosivan valkoista väriä, joten nykybussien tunnistaminen vastaavalla tavalla ei liene enää mahdollista 50 vuoden päästä. Tässä mielessä oli kiva käydä liikennöitsijällä, joka kalpean valkoisen sijaan on valinnut raikkaan vihreän.

image

Vielä ennen kotimatkan alkua oli aikaa käydä Uuraisten autobaarissa, jonka pihalla oli myös linja-autoasema, eli yksi pysäkkikatos, joka ulkonäöstä päätellen toimii iltaisin myös nuorisotalona.

Kategoria(t): Joukkoliikenneharrastus, Matkakertomukset, SLHS:n Länsi-Suomen retki 2015 Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.