Valikoima Classic Motor Show’ssa kysyttyjä kysymyksiä

Viikonloppuna olin päivystämässä Suomen linja-autohistoriallisen seuran osastolla Classic Motor Show -tapahtumassa. SLHS:n osastohan muodostui tänä vuonna Sundqvistin linja-autosta. Tässä on muutamia siellä kysyttyjä kysymyksiä ja muitakin esille tulleita asioita.

JRB-84 Lahti

Mikäs bussi tämä on?

Tämä on vuoden 1968 Volvo B57, korin on tehnyt turkulainen Autokori Oy, josta myöhemmin tuli Deltaplan. Alkuperäinen omistaja on Sundqvist Ahvenanmaalta, ja autolla on ajettu turisteja Eurooppaan, kuten etuosan tarroista näkee.

Auto poistui käytöstä 1980-luvun puolenvälin tienoilla, ja tuli SLHS:n omistukseen noin kymmenen vuotta myöhemmin. Nykyisin sillä kuljetetaan esimerkiksi SLHS:n jäseniä yhdistyksen omilla tutustumisretkillä ja -matkoilla, ja onpa JRB-84 ollut tänä vuonna Pietarissakin elokuvan kuvauksissa.

Auton tallipaikka on viime vuosina ollut Pyhtään kirkonkylällä.

Onkos tämä normaalia pitempi?

Auto on noin 12 metrin mittainen. Nykyisin kaupunkibussit ovat suunnilleen saman mittaisia, mutta tietenkin 1960-luvulla moni bussi oli paljon pienempi. Bussien kasvaminen nykyisiin mittoihin on tapahtunut käsittääkseni pääasiassa 70- ja 80-luvuilla.

Paljonko on mittarissa?

Noin 700 000 km. Pidän lukemaa melko luotettavana, vaikka toisaalta auto on kyllä käynyt pitkillä Italian ja Espanjan matkoillakin. Voi ihan yhtä hyvin olla niin, että tuohon saa lisätä miljoonan eteen.

Tehostin on hartioissa, eikö niin?

Tämä B57 on melko moderni bussi, ja tehostin kuuluu herkkuihin. Tosin ei se kovin paljon tehostusta tarjoa, ja paikallaan kääntämistä hankaloittaa vielä se, että eturenkaat eivät käänny kovin paljon.

Paljonko on tehoa?

Minulla ei ole nyt käsillä sellaista lähdeteosta, josta tarkka lukema kävisi selville, mutta suuruusluokka on 190-200 hv. Moottorihan on Volvo TD70, eli siinä on turboahdin, mutta siitä huolimatta meno on varsinkin kuormattuna verkkaista, ja ykkösvaihdetta tulee haettua melko herkästi ylämäessä pienemmälläkin matkustajamäärällä.

Täällä haisee/tuoksuu ihan vanhalle bussille.

Minun nenäni taitaa olla jo turtunut.

Kategoria(t): Joukkoliikenneharrastus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.