Jekkua heti aamusta

Eräänä lauantaina olin aamukäynnistäjänäkin, mutta en vielä ole kertonut, mitä sinä aamuna tapahtui.

Ruhan piha

Yleiskuva ison varikon pihalta 28.3.2016. Kuvassa näkyy mm. Scalan peräpään kolme eri versiota, kolme eri väritysmallia (HKL-Bussiliikenne, Helsingin Bussiliikenne, HSL sekä sinisenä että oranssina), ja onpa oikeaan laitaan tunkenut myös Ikarus- ja Carrus-korivalmisteet.

Kiirettä ei silloin ollut, koska busseja varikolla kuljettajille valmiiksi käynnistelemässä oli kolme henkilöä. Kaikki liikenteeseen lähtevät autot olivat uusia, eikä mikään niistä vaatinut lisävirtaa tai muutakaan apua. Ehdin katselemaan autojen kuntoa melko tarkkaan, ja raportoin kaikki töherrykset ja naarmutetut ikkunat eteenpäin.

Kun olin pitänyt kolmannen puolen tunnin kahvitauon neljän ja puolen tunnin käynnistysurakan aikana, lähdin laittamaan lähtövalmiiksi neljää viimeistä autoa. Yhdellä niistä oli lähdössä liikenteeseen kollega, jonka olen tuntenut jo kauan ennen kuin kumpikaan oli linja-autonkuljettaja. Samoissa piireissä olemme liikkuneet tietääkseni noin 30 vuotta.

Ajattelin tehdä kaverille pienen kepposen, ja piilottaa hänen bussinsa johonkin näkyvälle paikalle. Menin autolle, joka olikin kutakuinkin vanhin minun käynnistyslistallani olleista ajoneuvoista, ja huomasin sen ikkunassa lapun, jonka mukaan se oli kesälomalla.

Kesäaikataulujen aikaanhan liikenteessä ei ole yhtä paljon linja-autoja kuin talvella. Osa autoista on siis poistettu liikennekäytöstä, jolloin niistä ei tarvitse maksaa vakuutusmaksuja. Nämä autot, joiden sanotaan olevan kesäseisonnassa, on ainakin merkitty lapuin, ja joskus jopa lukittu, ettei niillä kukaan vahingossa lähtisi ajamaan. Kolarin sattuessa korvaukset voisivat olla mittavat, ja poliisikin saattaisi olla kiinnostunut, jos kuljetellaan ajoneuvoa ilman vakuutusta.

Sain viimeinkin käyttöä radiopuhelimelle, kun soitin työnjohtajalle ja ihmettelin, että onkohan tässä nyt käynyt joku virhe. Mikä auto käynnistettäisiin liikenteestä poistetun tilalle? Puhelin oli sikäli huono, että täydellä äänenvoimakkuudellakaan en oikein tahtonut kuulla, mitä toisessa päässä sanottiin. Toisaalta osansa oli sillä, että toisessa päässä taidettiin pidätellä naurua.

Kaverini oli tullut ajoissa töihin ja lainannut varoituslaput viereisestä autosta.

 

Kategoria(t): Työnteko Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Jekkua heti aamusta

  1. Paluuviite: Jekkua heti aamusta | Rattiriemua

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.