Rosellalla Tallinnaan

Kävin tammikuun loppupuolella kahden päivän matkalla Tallinnassa, koska Viking Expressin telakoinnin vuoksi sinne liikennöitiin poikkeuksellisesti Rosellalla.

rosella-tallinnassa

M/S Rosella Tallinnan satamassa 26.1.2017.

M/S Rosella on perinteinen matkentekoväline, joka on laskettu vesille vuonna 1979. Se on seilannut monella reitillä, kokenut elämänsä aikana lukuisia muutoksia mm. hyttipaikkojen määrässä. Risteilylaivoilla suositaan kahviloita ja kansipaikkoja, reittilaivoilla taas hyttejä on yleensä enemmmän verrattuna yleisiin tiloihin.

Tällä kerralla menomatka oli torstaiaamuna, ja laiva oli melko täynnä. Istumapaikkoja kyllä riitti jonkin verran sen jälkeenkin, kun kaikki matkustajat olivat asettautuneet paikoilleen, mutta ei välttämättä vapaita pöytiä. Kaksikerroksisessa yökerhossa lauloi Meiju Suvas. Yläkerran istumapaikoilta ei kylläkään nähnyt lavalle asti.

Juuri tuollaisista pienistä jutuista näkee, että laiva on nähnyt elämää. Väliaikaisen tuntuinen seinä siellä tai edellisestä reitistä muistoksi jäänyt vääränkielinen opastekyltti täällä.

Mitä pienempi laiva tai lentokone, sitä mukavampaa sillä on mielestäni matkustaa. Nyt hyvää tunnelmaa lisäsi vielä evävakaimien puuttuminen, minkä seurauksena Rosella keinui vielä enemmän kuin Linkker.

Tallinnaan saavuttuamme yövyimme Kalev-hotellissa, joka toimii vesipuiston yhteydessä. Vesiliukumäissä oli valittavana kolme vaihtoehtoa, joista yksi pimeä, ja saunojakin oli kaksi, tosin löylykauha oli sellaista mallia, jolla ei pystynyt heittämään löylyä.

tarta-balti-jaam

Tallinna Linnatranspordi (TLT) 164: Tatra KT4D, vm. 1980, tuotu käytettynä Erfurtista. Balti jaam, Tallinna, 28.1.2017.

Perjantain nähtävyyskierroksella menimme ensin rautatieasemalle. Tallinnassa ollaan ottamassa käyttöön uusia CAF-merkkisiä raitiovaunuja, ja rataverkko kunnostetaan niitä varten läpikotaisin. Tällä hetkellä Koplin rata on katkaistu rautatieasemalle, jossa on varsin raskaan näköisestä kiskosta rakennettu väliaikainen kääntöpaikka puupylväineen.

CAFfin ratikalla en kyllä päässyt reissun aikana matkustamaan. Tatroja näytti olevan vielä varsin runsaasti liikenteessä.

Rautatieasemalla näkyi nykyään kovin tavanomaisia Flirttejä. Myöhemmin reissun aikana näimme vilauksen venäläisistä matkustajavaunuista, joten ilmeisesti Balti jaamalla on mahdollisuus nähdä joskus jotakin muutakin kuin oransseja sähkömoottorijunia.

Teimme pienen kierroksen trollikoilla eli johdinautoilla Mustamäelle. Toiveina oli bongailla Skodia, ja kyllähän niitä muutama näkyikin, mutta omat kulkuneuvomme olivat vain Solariksia.

piippu-televisiotornista

Televisiotornista näkyi piippu.

Päädyimme vielä televisiotorniin. Pohjoisessa taivas oli kirkas, mutta etelässä maisema peittyi sankkaan sumuun, jonka läpi pilkisti jokin piippu. Tekemistä kuitenkin riitti alaspäin kuikuilun merkeissä, lattiaan oli nimittäin porattu reikiä, joiden päälle saattoi mennä seisomaan.

TV-tornimatkalla tuli havaittua myös linja-autokaluston uusiutuminen. Vanhoja, muista maista tuotuja busseja ei osunut kohdalle, vaan matkustelimme lähinnä MANneilla. Rautatieaseman vieressä bussiparkissakin näkyi melkein pelkästään Ivecoja odottelemassa lähtöjään pitkän matkan linjoille.

Satamassa oli vielä aikaa tehdä ostokset ja sitten alkoi paluumatka Rosellalla. Laiva oli vastoin odotuksiani tyhjempi kuin torstaina. Pippuripihvi oli maukasta, ja ennen pitkää saavuimmekin jo takaisin Helsinkiin.

Kategoria(t): Matkakertomukset Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Rosellalla Tallinnaan

 1. Kaappo Raivio sanoo:

  Mielenkiintoinen ja kattavasti kirjoitettu artikkeli! Näsäviisaan luonteeni vuoksi kuitenkin kysyisin, eivätkö MANit sitten ole ”muista maista” tuotuja? Kiitos hyvästä blogista.

  • Rattiriemu sanoo:

   No ovathan MANnit tietenkin Keski-Euroopasta tuotuja, eli sikäli tekstiin olisi voinut sisällyttää myös käytettynä-sanan. 🙂

   Kiitos kehuista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.