Rahastaja kuljettaa

Siihen aikaan, kun oltiin siirtymässä kuljettajarahastukseen, saattoi bussin kyljessä lukea, että kuljettaja rahastaa. Joillakin linjoilla kertalippuja menee paljon, ja joskus matkustajia liputettaessa tuntuu siltä, että rahastaja kuljettaa.

Olin juuri käynyt tilittämässä, ja ajoin lentokenttälinjaa. Sisään tuli kolme henkilöä, joista jokainen osti seutulipun omalla kahdenkymmenen euron setelillään, mikä vei kaikki vaihtorahaksi varaamani setelit ja suuren osan kolikoistakin. Seuraavat kaksi sitten maksoivat lippunsa kympeillä. Jos vain ne kympillä maksavat olisivat tulleet ensin, olisin kaikille voinut antaa takaisin seteleinä, ja vaihtorahatilanteenikin olisi jäänyt loppupäivää ajatellen paremmalle tolalle.

Ei ole realistista ajatella, että matkustajat keskenään pysäkillä vertailisivat, kenellä on isoin raha. Kuljettajana pitää vain ajatella, että aina ei vaan käy tuuri, ja käydä työnantajalle tekemässä aloitteita, että vaihtokassoja voisi ehkä vähän suurentaakin.

Moni pienellä rahalla maksava matkustaja pyytelee anteeksi. Minä sanon, että ei ole syytä pyytää anteeksi, koska ”liian pienellä” rahalla maksaminen on aina parempi vaihtoehto kuin liian suurella. Pienistä kolikoista pääsee aina eroon, viimeistään tilitysautomaatin äärellä, mutta kesken linjan niitä ei mistään saa lisää suurilla rahoilla maksaville.

Eräs lipunostaja ei anteeksi pyydellyt, vaan koppavasti totesi, kun aloin laskea hänen rahastuspöydälle läimäisemäänä kolikkokasaa, että ”Ei tarvitse laskea, siinä on tasaraha.” Käytin kuitenkin ne ylimääräiset sekunnit, ennen kuin annoin lipun, ja pystyin toteamaan, että ”Tässähän on liikaakin.” Hän ei enää sanonut mitään. Edes kiitos.

Töölöstä muistan erään pariskunnan, joka oli menossa Helsingin rajan tuntumassa olevalle asuinalueelle. Heistä toinen osti lipun käteisellä ja sopivalla rahalla. Toinen osapuoli kaivoi matkakorttiaan hieman pitempään, ja kun löysi sen, alkoi sovitella siihen seutulippua. Onhan se ihan mahdollista, että he olivatkin menossa eri paikkoihin, mutta silti kysyin heiltä uudelleen määränpäätä, ennen kuin peruuttamatonta vahinkoa tapahtui. Kävi ilmi, että jälkimmäinen henkilö oli luullut alueen sijaitsevan naapurikaupungin puolella.

Ylivoimaisesti suurin osa rahastamisesta sujuu kuitenkin ongelmitta, ja rahan käsittely lienee vähentymässä mm. mobiililippujen myötä. Minäkin kävin viikonloppuna Turussa ja Lahdessa, ja kummankin joukkoliikenteessä kuljin kännykkään ladatun lipun avulla, joten ei tarvinnut miettiä, onko sopivaa rahaa tai kelpaako kortti.

Kategoria(t): Työnteko Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.