SLHS:n kesäretken 1. päivä: Helsinki – Pori – Vaasa

Suomen linja-autohistoriallisen seuran (SLHS) kesäretki suuntautui tänä vuonna Pohjanmaalle ja Keski-Suomeen.

Ensimmäisen päivän ensimmäinen tutustumiskohde oli SLHS:n Punkalaitumen talli, joka tuli yhdistyksen omistukseen vuonna 2016 Koiviston Auto -yhtymältä. Kauppaan liittyen SLHS:n hallitus kävi paljon vilkasta keskustelua, ja minäkin hallituksen jäsenenä kävin katselmoimassa peltistä kaarihallia. Sikäli oli ihan hyvä nähdä, mihin suuntaan toiminta on lähtenyt kehittymään, ja ainakin täyttöasteen perusteella voin sanoa, että säilytystila on tullut tarpeeseen, ja päätellä, ettei ostos ollut vikatikki.

Punkalaidun oli kahdellakin tavalla enteellinen paikka. Siellä nimittäin ovat säilössä Valmetin Ecobus, jonka nähnemme myös myöhemmin matkan aikana, ja Yhtyneiden paperitehtaiden Vanaja / Kutter, joka on alunperin kuljettanut tehtaan työntekijöitä Valkeakoskella. Kyseisessä vuoden 1960 Vanajassa on bensiinimoottori, ja se on toinen kahdesta samanlaisesta bussista. Myöhemmin auto ajautui Friherssin autolle ja lopulta Veolialle, joka sen  SLHS:n huomaan luovutti.

Punkalaitumella kävimme pienellä ajelulla Espoon Auton Siipi-Wiimalla, jonka putki pörisi ja perä vollotti.

Lounaan jälkeen matka jatkui Huittisista Poriin Scania BF111 / Kutter 8:lla. Satakunnan liikenteen harmaan bussin olen nähnyt aiemmin, ja olen sen kanssa ollut samalla keikallakin, mutta sen kyydissä en ole vielä ollut. Kyyti tuntui melkeinpä paremmalta kuin omassa retkiautossamme huolimatta siitä, etteivät penkit ole säädettäviä, ja ajoltaan vanhempi Scania BF111 oli kuljettajamme mukaan erittäin paljon omaa K112:ttamme parempi. Vuonna 1977 valmistunut linja-auto on viimeisiä Kutter 8 -mallin edustajia, mikä näkyy mm. hattuhyllyissä, jotka ovat samaa tyyliä kuin seuraavassa Kutter 9 -mallissa. 

Päivän päävierailukohde oli Satakunnan liikenteen varikko Porissa. Siellä kuultiin lyhyt historiakatsaus sekä yhtiön että tallien vaiheista, ja sen jälkeen kahvitarjoilun lomassa oli ohjelmassa vapaata kiertelyä ja seurustelua.

Paikalla oli melko paljon bussikalustoa, olihan lauantai, ja sekin pikavuoro pelmahti paikalle, joka kahden auton saattueemme oli kakkostiellä ohittanut. Moni matkaseurueemme jäsen sen kuljettajaa jututti, sen sijaan kuljettajien taukotilaan emme taukoa häiritsemään menneet. Kävin kuitenkin tilan tyhjennyttyä kurkkaamassa seinällä ollutta monitoria, jossa bussikalustotilanne näkyi virtuaalisena, ja oman työnantajanikin pihassa oleva KA-yhtymän vara-auto oli listalla. 

Porista eteenpäin oli minun ajovuoroni. Kasitietä myötäillen mentiin, ja ajettiin Kristiinankaupungin, Kaskisten ja Närpiön läpi. Närpiössä bongasimme kesäteatterin, jossa SLHS:n jäseniä kävi katsomassa näytöstä, jossa esiintyi Kutter / Vanaja, jonka näimmekin jo aikaisemmin Punkalaitumella.

Retkibussimme ei ole mielestäni ajoltaan kovin hyvä. Vaihteensiirto on varsin jäykkä rasvausyrityksistä huolimatta, eikä pitkä kaasuvaijerikaan enää ole uudenveroinen. Oman hankaluutensa vaihtamiseen luo Scania K112:n moottorin sijoitus bussin takaosaan, koska kierroslukua ei kuule omin korvin. Ajamisesta puuttuu tuntuma, ja olo on kuin simulaattorissa. Ja K112:n jarrujen ominaisuuksiin olen tutustunut jo silloin, kun ajoin D-korttia.

Vaasaan jäi vielä puolitoista tuntia vapaata aikaa, jonka melko moni käytti uusiin kaasubusseihin tutustumalla. Vaasan kaupunki on liisannut kaupunkiliikenteeseen 12 Scania Citywideä, joiden käyttövoimana on kotitalouksien biojätteestä tehty biokaasu.

Lauantaina oli tarjolla Festivilla-festivaaleille ilmainen kuljetus, mikä tarjosi hyvän mahdollisuuden kokeilla kaasubussien kyytiä. Olihan niitä kaksi liikenteessä paikallislinjoillakin, mutta niiden kierros olisi kestänyt melko kauan. Kuljettajilla riitti ihmettelemistä, kun festaribussissa kyllä kulki matkustajia, mutta kukaan ei jäänyt festarialueella pois.

Joka tapauksessa kaasu-Citywiden kyyti oli hiljaista, muuten normaalin CW:n oloista. Oranssi väritys on pirteä. Oikesti kuljettajat olivat ystävällisiä, ja eräs tuli neuvomaan reittejä, kun tutkin linjakarttaa muuten vaan. 

Hotellillemme päin liikennöivä linja ei ollut lauantaina kulussa, joten siirryin Mustasaareen SLHS:n mukana.

Kategoria(t): Matkakertomukset, SLHS:n kesäretki 2017 Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.