Pekkopekkanen säästyi

Olen parhaillaan kolmen viikon pekkasvapailla. Siitä huolimatta minut hälytettiin töihin.

Pekkasten tai pekkaspäivien virallinen nimitys on työajan lyhennysvapaa. Linja-autonkuljettajat tekevät keskimäärin 40-tuntista työviikkoa, ja pekkasten tehtävä on tasata vuositasolla viikkotyötunnit 36,6:een.

Käytännössä AKT:n työehtosopimuksen mukaan ajaville kuljettajille kertyy vuosittain 18 tai 19 palkallista vapaapäivää. Lukumäärään vaikuttaa loppiaisen osuminen viikonlopuksi – älkää kysykö, miksi.

Kertyneet päivät pitää käyttää kertymisvuotta seuraavan vuoden loppuun mennessä. 31.12.2018 pitäisi siis kaikki vuoden 2017 pekkasvapaat olla vietetty. Jonkin verran työehtosopimuksessa on pykäliä ja momentteja pekkasten ryhmittelystä, ja periaatteessa yksittäistä pekkaspäivää ei voi pitää, vaan sen pitää olla sidottu johonkin toiseen vapaapäivään.

Työehtosopimuksen mukaan työnantaja saa määrätä, milloin pekkasia pidetään. Käytännössä myös kuljettajalla on jonkin verran sananvaltaa, ja siitä on kehkeytynyt pekkaspäivien jako pakkopekkasiin, jotka työnantaja määrää, ja ”tavallisiin” pekkasiin, jotka kuljettaja on itse toivonut.

Nyt siis työnantaja on määrännyt minut kolmen viikon pakkopekkasille. Otan vapaa-ajan ilolla vastaan, antaahan se mahdollisuuden rentoutua ylimääräisen loman tavoin, vaikka mitään matkasuunnitelmia en olekaan ehtinyt tehdä, ja ihan yhtä hyvin jaksaisin olla töissä. Siksi sovinkin työpaikalla käydessä (koska siellä on mm. ilmainen kuntosali), kun ajojärjestelijään törmäsin, että jos iso hätä tulee, niin voin kyllä myös kotona lojumisen sijaan tulla töihin.

Mikähän siinä on, että tuntuu siltä, että aina, kun on jotakin tavallisesta 23242324:stä poikkeavaa, niin se on lentokenttälinjoja ja nimenomaan niitä kaikkein aikaisimpia työvuoroja? Ensimmäinen lähtö oli Hakaniemestä klo 4.10.

Puhelin pirahtikin eräänä iltana kahdeksan jälkeen. Työpäivä oli alkamassa noin seitsemän tuntia myöhemmin, eli aika viime tipassa on joku ilmoittanut, ettei pystykään kykenemään. Aamulla oli kahvin ääressä jonkin verran puhetta, millainen järjestely tässä oli ollut, mutta päähäni ei jäänyt, kuka teki tai jätti tekemättä ja mitä.

Niin aikainen aloitus siinä työpäivässä oli (3.48), että aamukäynnistäjätkään eivät olleet vielä töissä. Oli heistä ensimmäinen silti käynyt nykäisemässä Suburbanin henkiin.

Työ koostui lentokenttälinjoista, ja kun joukossa on 617:aa, niin ajan Mäkelänkadun suuntaan mielelläni. Pitkähkö moottoritieosuus Tuusulanväylällä pysäkkeineen on mielestäni mukava ajaa, vaikka joskus Mäkelänkadun pysäkeillä onkin vähän bussien kesken ohittelua, ja melkeinpä riitaa siitä, kuka johtaa jonoa. Syytän osittain HSL:ää, joka on sijoitellut eri linjojen pysäkkejä epäloogisesti, epäjärjestykseen.

Varsinainen myyntiargumentti oli kuitenkin linja 621 Hakaniemestä Kylmäojalle. Sitähän olemme ajaneet elokuusta lähtien, samoin kuin kahta muuta Hakaniemestä lähtevää linjaa, mutta Vantaalla kehäradan vaikutuspiirissä on linjastoon tulossa muutoksia, ja 621 muuttuu myös. 621 kulkee varsin erikoista reittiä, ja kaikkein erikoisin osuus on Tullimiehentien kautta ajaminen: siellä on Helsinki-Vantaan cargo 2 -alue, jossa näkee rahtilentokoneita varsin läheltä. Koulutusajossa vitsailimme, että jos ajaa harhaan, löytää itsensä bussin kanssa kiitotieltä. Siksi oli tärkeää, että ehdin ajaa linjaa 621, ennen kuin se muuttuu.

Muilta osiltaan 621 tuntui pitkältä kuin nälkävuosi, kun kierretään Tammistoa, Flamingoa, Aviapolista, ja cargo 2:n jälkeenkin mennään vielä pitkän matkaa, ennen kuin ollaan Kylmäojalla.

Vielä on mainittava se, että tässä ajosarjassa oli huomattavan paljon siirtoajoa, mikä auttoi minua saamaan aikaan mukavan pienet polttoaineenkulutuslukemat.

Kun aikaisin aloittaa, niin aikaisin pääsee pois. Olin kotimatkalla jo ennen aamukymmentä. Siihen mielentilaan sopi hyvin fraasi väsynyt mutta onnellinen.

Kategoria(t): Työnteko Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.