Tilausajotakaumia

Melko tarkalleen kuusi vuotta sitten jätin kesäisen tilausajoelämän taakseni, kun työnantajani tehosti toimintaansa ja keskittyi pelkästään HSL-liikenteeseen. Aivan kokonaan tilausliikenne ei ole päässyt unohtumaan, koska vuosittain olen päässyt sitä ajamaan, vähän epävirallisemmin tosin.

Asianosaisten salaamiseksi otin ammattitutkintokeikalta vain salaperäisen kuvan käytetystä ajoneuvosta.

Yksi kokemus oli päästä arvostelemaan tilausajoa.

Linja-autonkuljettajan ammattitutkinto on poistunut 1.1.2018, mutta sen ollessa voimissaan sen suorittivat monet jo ammatissa olleet kuljettajatkin. Näyttötutkintoa oli aina valvomassa myös työnantajan edustaja. Kerran, kun työnantajan edustaja oli lomalla, minut pantiin tuuraamaan tilausajonäytön valvontaa.

Tilausajonäyttö suuntautui Keravalle, virvoitusjuomapullottamoon tarkalleen ottaen. Se oli yksi ”oikeiden” tilausajojen hyvistä puolista: pääsin näkemään paikkoja ja nähtävyyksiä, joihin en normaalisti pääsisi tai tulisi menneeksi.

Tuolloin, vuosia sitten, kaikki meni hyvin, eikä kukaan minun mielestäni kokenut näyttötutkinnon arvostelussa vääryyksiä.

Viimeisimmästä elokuvauskeikastakaan en paljasta kovin paljon.

Myös Suomen linja-autohistoriallisen seuran piirissä pääsen muistelemaan keikanajoa.

Useasti olen ollut mukana leffojen kuvauksissa, koska epookkielokuviin halutaan vanhoja linja-autoja. Nämä keikat tuovat mukanaan muistoja oikeiden tilausajojen huonoista puolista: odottelua on toisinaan paljon, ja välillä jopa epätietoisuutta siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Tänä vuonnakin olen jo kertaalleen ollut läsnä kuvauspaikalla. Täysin yllättäen jouduin jopa improvisoimaan muutaman vuorosanan.

En ole aivan täysin jättänyt pois laskuista sitä vaihtoehtoa, että jos nykyisellä työnantajalla työt joskus loppuvat (mitä en tietenkään toivo), siirtyisinkin ajamaan tilausajoa.

Kategoria(t): Työnteko Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.