Ajetut linjat: 22 Hämevaara–Leppävaara–Sinimäki

Elokuussa 2019 työnantajani aloitti ajamaan muutama linjoja Leppävaaran suunnalla. Se toi mieleeni muistoja ajalta 2007, jolloin työnantajani aloitti ajamaan muutama linjoja Leppävaaran suunnalla.

Linjan 22 vakiokalustoa olivat sinne varta vasten hankitut 700-sarjan MANnit. 19.9.2007 olen kuitenkin näköjään päässyt matkaan Säffle-daamilla.

Siihen aikaan oli vielä olemassa jonkinlaiset linjavaalit, ja päädyin hieman vahingossa vakituiseksi Leppävaaran pakettiin. Ajoin enimmäkseen Espoon 23:sta, mutta myös 22:ta oli listoilla. Melko pian kuitenkin linjavaalien tuloksissa havaittiin niin paljon virheitä, että järjestettiin uudet vaalit, ja hyvä niin, koska työmatkat Itä-Helsingistä Leppävaaraan muodostuivat autottomalle melko pitkiksi.

Piirsin tällä kerralla reitin kartalle vuoden 2007 ilmakuvan perusteella. (Karttapalvelu näköjään haluaa zoomata viimeisimpään piirrettyyn kohteeseen.)

22:n pohjoisempi päätepysäkki, Hämevaara, oli Vantaan puolella, vaikka linja olikin Espoon sisäisessä numeroinnissa. Vaikka säännöt olivat selvät, eikä päättärille ollut Espoon sisäisellä lipulla asiaa, niistä oli monta eri tulkintaa kuljettajasta riippuen.

Talvikauden 2008–2009 aikataulukirjassa linjan reitti oli muuttunut pikkuteille, jotka piirsin karttaan punaisella. Ne olivatkin varsin pieniä teitä, jotka eivät soveltuneet isolla bussilla ajettavaksi, mutta siellä sitä YTV:n toiveesta sompailtiin.

Isompi reittimuutos nähtiin Leppävaaran eteläpuolella. Etelä-Leppävaaran ja Nuijalan välille oltiin niihin aikoihin rakentamassa Turunväylän rinnakkaistietä (Friisinmäentie). Vuoden 2007 aikataulukirjassa sanotaan, että linja 22 siirtyy uudelle tielle sen valmistuttua. Tämäkin reitti on karttaan piirretty punaisella.

22:n ruuhkavuoroissa kulki Suomen turistiauton ostamia korkealattaisia Carrus City / Volvo B10M:iä. Sinimäki, Espoo, 14.9.2007.

Sinimäen päätepysäkki oli lumenkaatopaikalla. Sekin seutu on muuttunut ihan täysin Turveradantien valmistuttua.

Linjasta 22 oli myös B-versio, joka kulki arkisin päivällä ja illalla Leppävaaran ja Hämevaaran välillä. Viikonloppuisin kumpikaan linjoista ei ollut kulussa, vaan 22B:n sijasta Hämevaaran liikenne hoitui linjoilla 231 ja 510B. Leppävaaran ja Sinimäen välille aikataulukirjat eivät tarjoa vaihtoehtoisia yhteyksiä.

Linjalta 22 minulla ei ole kovin paljon muistikuvia, paljon paremmin on jäänyt mieleen 23. Kaikkia tässä mainittuja reittivariaatioita muistan kuitenkin ainakin kerran tai pari ajaneeni. Ajopäiväkirjat ja muut muistiinpanotkin niiltä ajoilta ovat hävinneet lähes kokonaan bittiavaruuteen, mutta onneksi on sentään säästynyt valokuvia.

Kategoria(t): Ajetut linjat, Työnteko Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.